måndag 11 april 2011

Pest eller kolera på cykelbanan

Pest eller kolera-frågor är ett känt begrepp där man tvingas välja mellan två mindre roliga val.

Nu med vårens intåg har jag gjort två fasansfulla upptäckter. Den första är att lycramaffian nu har ökat markant i antal och intar stadens alla cykelvägar i högt tempo, detta utan att visa någon som helst hänsyn till andra*. Det andra är att joggare under vintern har tappat förmågan att särskilja jogging och cykling genom att de nu ger sig ut på stadens alla cykelvägar för att jogga...!

Jag vet inte om dessa joggare (som olyckligtvis trivs med att svettas i andras närvaro) har någon överdriven förmåga på sitt löptempo och att detta skulle vara lika med ett ordinarie cykeltempo. Tittar man på denna privata joggingentusiast ligger snitthastigheten för löpning kring ca 13-14 km/h vilket skall jämföras med hobbycyklisters snitthastighet kring ca 26 km/h. Jogging är alltså ett långsammare sätt att ta sig fram på än cykling.

Frågan är vad som är värst: Joggare med en övertro på sin hastighet eller horder av cyklister iförda lycradressar som inte respekterar andra i gång- och biltrafiken.

* För ytterligare inlägg och länkar till debattsidor om cyklisten vs. lycramaffiacyklistens existensberättigande, se här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar